Uwielbiam brownie z kilku powodów. Po pierwsze, można je zabrać z sobą do parku, pracy lub na wycieczkę za miasto. Po drugie, idealnie nadaje się do jedzenia palcami. Po trzecie, zawsze się udaje. A po czwarte, oprócz klasycznej, występuje w niezliczonej ilości wersji. Poniżej przepis na brownie dla wszystkich smakoszy kawy.
Kawowy brownie z orzechami
- Masło 250 g
- Gorzka czekolada 100 g
- Mąka 200 g
- Cukier 250g
- Orzechy włoskie 150g
- Instant espresso 1 łyżka
- 2 duże jaja
- olej (do posmarowania blachy )
- sól 1/4 łyżeczki
Następnie w misce ubijamy jajka wraz cukrem do momentu otrzymania lekkiej i puszystej mikstury. Dodajemy po kolei, wystudzoną wcześniej mieszaninę masła i czekolady oraz mąkę, orzechy i sól. Całość mieszamy do mementu, aż otrzymamy jednolitą masę po czym wlewamy ją do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd gdy drewniany patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy (ok 30min). Jeśli lubicie by brownie był bardziej wilgotny wyciągnijcie ciasto trochę wczśniej, po ok 25 min.
polecam naprawdę pyszne tylko jedna mała uwaga kto lubi słodycze zwłaszcza gorzką czekoladę może się uzależnić
OdpowiedzUsuńEwa