Deser rabarbarowy z truskawkami i kruszonką czyli tzw. crumble.


Na ryneczkach i w sklepach pojawiły się rabarbar i truskawki z naszych polskich gospodarstw. Warto to wykorzystać i przygotować superłatwy i rozpływający się w ustach deser.

Deser rabarbarowy z truskawkami i kruszonką 

Wypełnienie owocowe
  • Truskawki (umyte i pokrojone na połówki) 0,5 kg 
  • Rabarbar (umyty, obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki) 0,6 kg 
  • Skórka z ćwiartki pomarańczy (drobno pokrojona)
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka kukurydziana 4 łyżki 
Kruszonka
  • Mąka 1 szklanka 
  • Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki 
  • Sól 3/4 łyżeczki
  • Brązowy cukier 1/2 szklanki
  • Masło 3/4 kostki
  • Migdały w płatkach
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia luźno rozsypujemy migdały w płatkach i posypujemy 3 łyżkami brązowego cukru. Blachę wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. lub do zbrązowienia się migdałów, po czym wyjmujemy i odstawiamy na bok.

W misce mieszamy wszystkie składniki, które będą tworzyć podstawę naszego deseru i układamy je w dwóch żaroodpornych pojemnikach o średnicy ok. 15cm lub jednym o średnicy ok. 25cm.

Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę oprócz masła i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy masło i przy pomocy widelca rozdrabniamy je na drobne kawałki wielkości zielonego groszku. Tak przygotowaną kruszonką luźno przykrywamy owoce i posypujemy prażonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min. Po wyjęciu odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Podajemy ciepłe z ewentualnym dodatkiem lodów waniliowych na górze.



0 komentarze:

Prześlij komentarz