Na ryneczkach i w sklepach pojawiły się rabarbar i truskawki z naszych polskich gospodarstw. Warto to wykorzystać i przygotować superłatwy i rozpływający się w ustach deser.
Deser rabarbarowy z truskawkami i kruszonką
Wypełnienie owocowe
- Truskawki (umyte i pokrojone na połówki) 0,5 kg
- Rabarbar (umyty, obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki) 0,6 kg
- Skórka z ćwiartki pomarańczy (drobno pokrojona)
- Cukier 1/2 szklanki
- Mąka kukurydziana 4 łyżki
- Mąka 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
- Sól 3/4 łyżeczki
- Brązowy cukier 1/2 szklanki
- Masło 3/4 kostki
- Migdały w płatkach
W misce mieszamy wszystkie składniki, które będą tworzyć podstawę naszego deseru i układamy je w dwóch żaroodpornych pojemnikach o średnicy ok. 15cm lub jednym o średnicy ok. 25cm.
Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę oprócz masła i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy masło i przy pomocy widelca rozdrabniamy je na drobne kawałki wielkości zielonego groszku. Tak przygotowaną kruszonką luźno przykrywamy owoce i posypujemy prażonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min. Po wyjęciu odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Podajemy ciepłe z ewentualnym dodatkiem lodów waniliowych na górze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz