Pizza z szynką prosciutto, mozzarellą i pomidorami



Będąc niedawno  u mojego brata we Wrocławiu, wybraliśmy się do włoskiej restauracji (Siesta Trattoria), której nie znajdziecie, jeśli nie zapuścicie się dalej niż na słynny rynek. Otoczone szarymi, wysokimi blokami miejsce, serwuje najlepszą pizze w mieście. Poza tym wystrój i przemiła właścicielka, która chętnie zaczyna rozmowę z każdym gościem,  sprawiają, że można się tam poczuć jak w domu - bez skrępowania i na luzie.

Jeśli jednak mieszkacie daleko od Wrocławia, a przepadacie za włoskim jedzeniem, polecam upieczenie swojej własnej domowej pizzy wg przepisu poniżej.

Pizza z szynką prosciutto, mozzarellą i pomidorami

Ciasto
  • Mąka 300g 
  • Drożdze suche 1 łyżeczka 
  • Sól 1 łyżeczka 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa 
  • 150ml ciepłej wody
Sos pomidorowy 
  • 2 duże pomidowy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Cukier brązowy 1/2 łyżeczki
  • Odrobina oregano 
Dodatki
  • Szynka prosciutto 80g 
  • Małe pomidory cherry ok 8-10 sztuk
  • Mozarella 125g
  • Oregano
Robimy ciasto, mieszając najpierw wszystkie suche składniki. Na końcu dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je rękami przez ok. 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce do czasu gdy zrobimy sos i przygujemy dodatki. 

W międzyczasie rogrzewamy piekarnik do 180 stopni C wraz z formą do pizzy lub blachą w środku. Przygotowujemy sos pomidorowy. Kroimy pomidory i cebulę na drobne kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut i blendujemy na koniec.

Wyjmujemy ciasto na stolnice, ugniatamy przez 1-2 min, rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy go na opruszonej mąką drewnianej łopatce lub desce do zsuwania pizzy (sprawdzamy czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce). Na placku rozsmarowujemy ok. 4-5 łyżek sosu pomidorowego układamy prosciutto, pomidory oraz pokrojoną w plastry mozarellę. Resztą sosu skrapiamy całość, posypujemy odrobiną oregano i przenosimy na rogrzaną wcześniej blachę lub formę.

Pieczemy ok 10-15 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. Pizzę podważamy drewnianą łopatką, przenosimy na deskę do krojenia. Przed podaniem dodajemy świeże liście bazylii. 

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz