Kawowy brownie z orzechami.


Uwielbiam brownie z kilku powodów. Po pierwsze, można je zabrać z sobą do parku, pracy lub na wycieczkę za miasto. Po drugie, idealnie nadaje się do jedzenia palcami. Po trzecie, zawsze się udaje. A po czwarte, oprócz klasycznej, występuje w niezliczonej ilości wersji. Poniżej przepis na brownie dla wszystkich smakoszy kawy.

Kawowy brownie z orzechami
  • Masło 250 g 
  • Gorzka czekolada 100 g 
  • Mąka 200 g 
  • Cukier 250g 
  • Orzechy włoskie 150g 
  • Instant espresso 1 łyżka 
  • 2 duże jaja 
  • olej (do posmarowania blachy )
  • sól 1/4 łyżeczki
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180°C. Formę do pieczenia wielkości 20x20 cm smarujemy olejem oraz wykładamy papierem. W małym rondlu roztapiamy masło, czekoladę i dodajemy łyżkę espresso po czym całość odstawiamy by wystygło.

Następnie w misce ubijamy jajka wraz cukrem do momentu otrzymania lekkiej i puszystej mikstury. Dodajemy po kolei, wystudzoną wcześniej mieszaninę masła i czekolady oraz mąkę, orzechy i sól. Całość mieszamy do mementu, aż otrzymamy jednolitą masę po czym wlewamy ją do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd gdy drewniany patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy (ok 30min). Jeśli lubicie by brownie był bardziej wilgotny wyciągnijcie ciasto trochę wczśniej, po ok 25 min.

1 komentarz:

  1. polecam naprawdę pyszne tylko jedna mała uwaga kto lubi słodycze zwłaszcza gorzką czekoladę może się uzależnić
    Ewa

    OdpowiedzUsuń