Na co dzień nie jestem zwolennikiem spędzania w kuchni olbrzymiej ilości czasu by zjeść coś dobrego. Preferuję raczej proste potrawy, które zarazem smakują wyjątkowo. Taka właśnie jest ta zupa - robi się ją błyskawicznie a smakuje bajecznie.
Zupa z cukinii, groszku i pesto
- Cukinia 0,5 kg
- Mrożony groszek 200 g
- Biała fasola z puszki 400g
- Bulion warzywny 1 litr
- Pesto 2 łyżki stołowe
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony czosnek, a po kilku sekundach pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażamy przez ok. 3 minuty lub do momentu aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy groszek, białą fasolę oraz bulion warzywny. Gotujemy przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz