Babeczki / Muffiny kokosowe


Niedawno w radiowej trójce słyszałem fragment audycji o wypiekach i daniach, których obcojezyczne nazwy wypierają nasze polskie (muffiny zamiast babeczek; brownie a nie ciasto czekoladowe,  itd. ). Mądre głowy, z tytułami naukowymi, mówiły że trzeba chronić język polski za wszelką cenę.  Z drugiej strony kosmopolityczni Polacy uważali, że te obce nazwy bardziej oddają to co jemy.

Jak zwał tak zwał.... Przejdźmy od słów do czynów - poniżej przepis na przepyszne wypieki.

Babeczki/Muffiny kokosowe 

Składniki na babeczki
  • mąka 450g 
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki 
  • sól 1/4 łyżeczki
  • masło 125g  
  • cukier 200g 
  • dwa duże jajka  
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • mleko kokosowe 150g  
Składniki na masę kokosową
  • masło 200g 
  • cukier puder 500g
  • mleko kokosowe 50g 
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • sól 1/4 łyżeczki
  • płatki migdałowe
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na babeczki smarujemy olejem lub masłem i wykładamy papilotkami (2,5 x 4cm). W średniej wielkości misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji po czym odstawiamy na bok.

Przy pomocy elektrycznego miksera ubijamy masło wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę, do której wbijamy jajka oraz olejek waniliowy. Następnie dodajemy wcześniej rozmieszaną mąkę w trzech porcjach, na przemian z mlekiem kokosowym. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą wkładamy do formy i pieczemy (ok 15-20 min).

Czekając aż babeczki wystygną robimy masę kokosową. W tym celu mieszamy z sobą masło, cukier puder, mleko kokosowe, olejek waniliowy oraz sól. Dobrze wymieszaną i ubitą masą dekorujemy wystudzone babeczki oraz posypujemy je płatkami migdałowymi. 


3 komentarze:

  1. Myślę, że z tymi nazwami to właśnie nigdy się wszystkim nie dogodzi, co obserwuję po komentarzach. Moim zdaniem grunt, żeby było smacznie, a już nazwa... mniejsza o to. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie chodzi o to by było smaczne

    OdpowiedzUsuń