Nie mam traumatycznych wspomnień związanych z brukselką. Nie kojarzy mi się również z rozgotowaną półpłynną masą z przedszkolnej stołówki. Nie jestem też jej wielkim fanem chcącym wmuszać ją każdemu i przy każdej okazji, rozwodząc się na temat jej olbrzymich właściwości zdrowotnych. Wiem jednak, że dobrze przyrządzona kapusta brukselska może być nadzwyczaj smaczna, zarówno kiedy stanowi danie samo w sobie oraz jako dodatek do większego posiłku.
Pieczona brukselka z cytryną
- brukselka 1kg
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- masło 50g
- bułka tarta
- cytryna
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 0,5 łyżeczki
Mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po zarumienieniu się brukselek (ok 15-20min) przekładamy je do miski i skrapiamy wszystko roztopionym masłem i sokiem z cytryny oraz dodajemy bułkę tartą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz