Pieczona brukselka z cytryną


Nie mam traumatycznych wspomnień związanych z brukselką. Nie kojarzy mi się również z rozgotowaną półpłynną masą z przedszkolnej stołówki. Nie jestem też jej wielkim fanem chcącym wmuszać ją każdemu i przy każdej okazji, rozwodząc się na temat jej olbrzymich właściwości zdrowotnych. Wiem jednak, że dobrze przyrządzona kapusta brukselska może być nadzwyczaj smaczna, zarówno kiedy stanowi danie samo w sobie oraz jako dodatek do większego posiłku.

Pieczona brukselka z cytryną
  • brukselka 1kg 
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • masło 50g 
  • bułka tarta
  • cytryna
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 0,5 łyżeczki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Brukselki obieramy z wierzchnich liści, myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia na chwilę. Pokrojone na pół brukselki wkładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól i pieprz.

Mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po zarumienieniu się brukselek (ok 15-20min) przekładamy je do miski i skrapiamy wszystko roztopionym masłem i sokiem z cytryny oraz dodajemy bułkę tartą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz