Babka czekoladowo - dyniowa


Jakiś czas temu pisałem, że dostałem olbrzymią dynię, która wystarczyła nie tylko na zupę, ale jeszcze na kilka innych potraw. Dziś publikuję kolejną odsłonę moich dyniowych inspiracji. Tym razem moja żona nie była na diecie, a nawet stwierdziła, że ta babka jest niebezpiecznie dobra. Spróbujcie sami.

Babka czekoladowo - dyniowa
  • Czekolada - 200g 
  • Masło - 170g 
  • Jajka - 3 szt. 
  • Cukier - 250g
  • Ekstrat waniliowy - 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna - 300g 
  • Starta dynia lub pulpa z dyni - 100 g 
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki 
  • Zimna woda - 250 ml
  • Orzechy włoskie - 125g 
  • Cukier puder  
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę do babki natłuścić i wysypać niewielka ilością kaszki manny. Masło i czekoladę włożyć do garnka do grubym dnie i podgrzewając na niewielkim ogniu rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić mikserem. Nadal miksując powoli dodać cukier. Następnie połączyć z rozpuszczonym masłem i czekoladą oraz dodać (bardzo powoli) wodę i ekstrat waniliowy. Całość dobrze zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i miksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy orzechy włoskie oraz startą dynię. Miksujemy, wlewamy cisato do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz: