Dorsz w winie z oliwkami


Białe wino i oliwki to dla mnie połączenie idealne, które zachęca do rozmowy oraz do marzeń o podróżach. Jeśli dodać do tego jeszcze dorsza, którego delikatne mięso tworzy doskonały kontrast do oliwek otrzymamy potrawę, idealnie nadającą się na obiad z bliską osobą po ciężkim dniu pracy. Ta potrawa nie tylko dobrze smakuje ale przynosi odprężenie i pozwala zapomnieć o  codziennych sprawach.

Dorsz w winie z oliwkami 
  • dorsz ok. 500g 
  • białe wino (np. sauvignon blanc lub chardonnay) 200 ml
  • zielone i czarne oliwki  
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • skórka z cytryny
  • sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/2 łyżeczki)
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do żaroodpornego naczynia wkładamy umytego dorsza oraz wlewamy wino tak by ryba była w połowie w nim zanużona. Dodajemy oliwki, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wkładamy do piekarnika i wyjmujemy gdy części ryby dają się łatwo od siebie oddzielić za pomocą widelca (ok. 20 min). 

0 komentarze:

Prześlij komentarz