Jeśli dostaje się w prezencie prawie 10 kilogramową dynię, to jest to idealna okazja do wypróbowania wielu przepisów. Na pierwszy ogień poszła zupa, a w kolejce do zrobienia czekają jeszcze ciasto czekoladowo - dyniowe, risotto, curry z dyni i kurczaka i może coś jeszcze. Wpadajcie częściej - niebawem więcej przepisów z dyni.
Zupa z dyni
- dynia - 1kg
- 2 cebule
- bulion warzywny - 700ml
- śmietana 12% - 125ml
- suszone ziarna dyni
- oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
- sól, pieprz
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodać obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę dynię oraz odrobinę wody. Gotować aż kawałki dyni zmiekną i zaczną zmieniać kolor. Nastepnie wlać bulion warzywny, przyprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut. Zblendować zupę dodając śmietanę. Na koniec można przecedzić całość przez gęste sitko, zupa będzie wtedy miała bardzo jednolitą konsystencję. Przed podaniem dodać suszone ziarna dyni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz