Zupa z dyni


Jeśli dostaje się w prezencie prawie 10 kilogramową dynię, to jest to idealna okazja do wypróbowania wielu przepisów. Na pierwszy ogień poszła zupa, a w kolejce do zrobienia czekają jeszcze ciasto czekoladowo - dyniowe, risotto, curry z dyni i kurczaka i może coś jeszcze. Wpadajcie częściej - niebawem więcej przepisów z dyni. 

Zupa z dyni
  • dynia - 1kg 
  • 2 cebule
  • bulion warzywny - 700ml
  • śmietana 12% - 125ml
  • suszone ziarna dyni
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
  • sól, pieprz
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodać obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę dynię oraz odrobinę wody. Gotować aż kawałki dyni zmiekną i zaczną zmieniać kolor. Nastepnie wlać bulion warzywny, przyprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut. Zblendować zupę dodając śmietanę. Na koniec można przecedzić całość przez gęste sitko, zupa będzie wtedy miała bardzo jednolitą konsystencję. Przed podaniem dodać suszone ziarna dyni.

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz