Choć upał trochę zelżał, pogoda za oknem wciąż nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Ja, w każdą wolną chwilę, w takie upalne dni chowam się w przed słońcem w parku, a gotuję tylko szybkie i sprawdzone wielokrotnie przepisy jak, np. makaron ze szparagami.
Pasta ze szparagami i sosem szparagowym
- szparagi - 1 pęczek
- śmietana 18% - 125 ml.
- czosnek - 2 ząbki
- tarty parmezan - 50g
- makaron tagliatelle - 250g
W małym rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok, dodajemy ugotowane wcześniej pędy szparagów oraz połowę parmezanu i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Sos przykrywamy pokrywką by nie ostygł za szybko i odstawiamy na bok.
Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy odkrojone wcześniej szczyty szparagów. Odcedzamy makaron i szparagi, rozdzielamy na tarzele, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz