Makaron ze szparagami i sosem szparagowym


Choć upał trochę zelżał, pogoda za oknem wciąż nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Ja, w każdą wolną chwilę, w takie upalne dni chowam się w przed słońcem w parku, a gotuję tylko szybkie i sprawdzone wielokrotnie przepisy jak, np. makaron ze szparagami.  

Pasta ze szparagami i sosem szparagowym
  • szparagi - 1 pęczek
  • śmietana 18% - 125 ml.
  • czosnek - 2 ząbki
  • tarty parmezan - 50g
  • makaron tagliatelle - 250g 
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wyrzucamy je. Następnie odkrajamy liściaste szczyty i odstawiamy je na bok a pędy gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż zmiękną (ok. 4-5min). 

W małym rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok, dodajemy ugotowane wcześniej pędy szparagów oraz połowę parmezanu i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Sos przykrywamy pokrywką by nie ostygł za szybko i odstawiamy na bok.

Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy odkrojone wcześniej szczyty szparagów. Odcedzamy makaron i szparagi, rozdzielamy na tarzele, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz