Lazania z brokułami i trzema serami


Jak to zazwyczaj bywa z rzeczami, których nie powinno się jeść w nadmiarze ta lazania smakuje wyśmienicie. Miękkie rozpływające się w ustach połączenie ricotty, mozarelli i parmezanu tworzy idealny kontrast z lekko twardymi brokułami. 

Gdyby nie fakt, że przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje ok. 2 godzin oraz to, że jest to bardzo kaloryczna potrawa pewnie jadał bym ją częściej.  Idealnie jednak nadaje się na na to by podać ją podczas wizyty większej liczby gości. Z podanego niżej przepisu można zrobić 8 dużych kawałków, które w połączeniu z kieliszkiem chianti oraz lekką sałatką (np. z rukoli, botwinki lub radicchio) wzbudzą zachwyt nie tylko entuzjastów kuchni włoskiej. 


Lazania z brokułami i trzema serami 
  • ser ricotta 500g
  • mozarella  250g 
  • tarty parmezan 100g 
  • mrożone brokuły 1000g
  • śmietana 18% 100g 
  • makaron lasagne nie wymagający gotowania (1 opakowanie )
  • sos pomidorowy (np pasatta lub marinara sos) 650-700g
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
W dużej misce mieszamy ser ricotta, lekko rozmrożone brokuły, 200g sera mozarella oraz 75 g parmezanu. Dodajemy sól i pieprz. W mniejszej misce mieszamy sos pomidorowy ze śmietaną.

Formę do pieczenia (35cm x 25cm lub o podobnych wymiarach) smarujemy najpierw sosem, następnie układamy warstwe płat makaronu lasagne po czym smarujemy je znów sosem oraz układamy warstwę brokułów wymieszanych z trzema serami, znów smarujemy sosem oraz przykrywamy płatami makaronu. Procedurę wykładania blachy warstwami powtarzamy jeszcze dwa razy pamietając by płaty makaronu za każdym razem układać w przeciwnym kierunku niż poprzednio (zapobiegnie to rozwalaniu się lasagne podczas krojenia i układania na talerzach). Na zakończenie posypujemy całość parmezanem i startą mozarellą.

Przykrywamy formę posmarowaną olejem folią aluminiową i wkładamy do wcześniej rozgrzanego (180 C) piekarnika. Gdy makaron zmięknie (ok. 35-40 min) zdejmujemy folię i przypiekamy górę ok. 10-15 min.








0 komentarze:

Prześlij komentarz