Sałatka z bobu i fety




Są takie wieczory, że jedzenie jest tylko małym dodatkiem do rozmowy przy butelce dobrego wina. Na takie okazje najlepiej sprawdają się drobne przekąski jak np. hiszpańskie tapas. Jeśli tak jak ja, lubicie takie wieczory, a jednocześnie nie chcecie przejadać się przed spaniem, polecam sałatkę z bobu - idealnie łączy się z białym winem, jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Sałatka z bobu i fety
  • Bób (mrożony lub świeży) 500g 
  • Ogórek
  • Ser feta 170g (polecam użyć orginalnego sera feta)
  • Chleb pita (2-3 sztuki)
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Świeże liście mięty 
  • Łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek  
  • pieprz, sól
Bób wrzucić do osolonej i gotującej się wody. Gotować przez ok. 2 - 4 min, po czym odcedzić, przepłukać zimna wodą, obrać ze skóry i wrzucić do dużej miski. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy, przy pomocy łyżeczki wybrać i wyrzucić środkową część z ziarenkami. Pozostałą część ogórka pokroić w półksiężycowate kawałki i dodać do bobu. Ser feta pokruszyć w dłoniach lub pokroić na drobne kawałki i wymieszać z wcześniej dodanymi składnikami.

Chlebki pita włożyć do rozgrzanego piekarnika (180C) aż się przyrumienią. Po kilku minutach chlebki wyjać, poczekać chwilę aż ostygną, dłońmi podrzeć na małe kawałki i dodać do sałatki. W małej miseczce zmieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, cukier, liście mięty oraz posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę polać przygotowanym sosem, doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię bób więc sałatka nie tylko wygląda ale jestem pewna że smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń